Hvad kendetegner Italiens økonomi og samfundsforhold?

Den katolske kirke har tidligere haft stor indflydelse på italiensk politik og samfundsliv. Kirkens indflydelse er blevet mindre siden 1970’erne, men kirken er stadig den institution i samfundet som flest italienere har tillid til. Mange italienere har til gengæld ikke tillid til politikerne, blandt andet fordi der har været flere store skandaler om korruption i italiensk politik. Desuden har Italien siden 2. Verdenskrig haft over 60 forskellige regeringer.
Italien er et af verdens førende industrilande. Landet har verdens niendestørste økonomi – og den fjerdestørste i EU efter Tyskland, Storbritannien og Frankrig.
Der er store forskelle på syd og nord. I syd er der højere arbejdsløshed og mindre industri end i nord. I syd er der store problemer med mafiakriminalitet.

Italien handler især med Tyskland og Frankrig og andre europæiske lande, men også med USA og Australien. Italien producerer mange biler og er også kendt for at producere dele til flyindustri samt våben.
Italien tjener også mange penge på de over 40 millioner turister der hvert år besøger landet.
Familien betyder meget i Italien, og mange unge bliver boende hjemme til de er oppe i 30’erne på grund af arbejdsløshed og høje boligpriser. Det er stadig almindeligt at kvinder går hjemme og tager sig af hjem og børn. Italienske kvinder føder dog ikke ret mange børn, og det betyder at Italien sammen med Japan er det land i verden hvor den største andel af befolkningen er over 59 år, nemlig hele 25 %.