Baggrund om IT-sikkerhed

Hvad er IT-sikkerhed?

Grundlæggende handler IT-sikkerhed om at beskytte informationer på internettet, computere og computernetværk. Mange forbinder IT-sikkerhed med antivirusprogrammer og stærke kodeord. Men IT-sikkerhed dækker mere end det – alt fra den enkelte borgers adfærd på internettet, til hvordan nationer og det internationale samfund tilrettelægger sin IT-politik for at beskytte sig mod IT-kriminalitet og cyberangreb.

Hvad er IT-kriminalitet?

IT-kriminalitet er en betegnelse for en lang forskellige former for kriminalitet, der har vundet indpas i takt med, at vores samfund er blevet mere og mere digitalt. En opgørelse fra Det Kriminalpræventive Råd (DKR) viste, at 150.000 danskere blev udsat for IT-kriminalitet i 2014, fremgår det af rapporten Cybercrime (se kilder).

Det Kriminalpræventive Råd deler IT-kriminalitet op i tre kategorier, som hver især kræver forskellige sikkerhedsmæssige tiltag:

· Computerintegritetsforbrydelser: De kriminelle går efter at ramme computeren direkte for på den måde at beskadige eller bryde ind i computeren eller computersystemet. Det kan eksempelvis være hacking, virusangreb, trojanske heste eller såkaldte DDOS-angreb, der kan lægge en hjemmeside ned. Ofte rettes disse typer angreb mod myndigheder eller virksomheder.

· Computerassisterede forbrydelser: Omfatter mere traditionelle typer af kriminalitet som tyveri og bedrag, hvor computerbaseret teknologi anvendes som redskab – eksempelvis identitetstyveri, misbrug af betalingskort, datingbedrageri eller phishing, som bliver beskrevet senere i artiklen.

· Computerindholdsforbrydelser: Deling og distribuering af ulovligt materiale online, eksempelvis børneporno eller racistisk materiale.