Hvad kendetegner Islands økonomi og samfundsforhold?

Island er ligesom de skandinaviske lande et velfærdssamfund. Der er gratis uddannelse, et godt sundhedsvæsen, og alle er sikret hjælp hvis de bliver arbejdsløse. Den gennemsnitlige levealder er en af de højeste i verden.

Island er også kendt som et land med en høj grad af ligestilling mellem mænd og kvinder. I 1980 fik Island som det første land i verden en kvindelig præsident.

Indtil finanskrisen i 2008 var Island et af verdens rigeste lande. Under finanskrisen krakkede landets tre største banker. Mange firmaer måtte lukke, og arbejdsløsheden steg på kort tid fra 2,5% til over 10%. Island måtte låne penge fra de nordiske lande og Den Internationale Valutafond.

Siden er arbejdsløsheden faldet igen, og Island er begyndt at tjene mange penge på bioteknologi, software og turisme. Island eksporterer også meget aluminium. Fisk og fiskeriprodukter er dog stadig det Island tjener flest penge på. Til gengæld tjener Island ikke længere så mange penge på uldindustrien med de berømte islandske sweatre. Tidligere blev der opdrættet mange får, men nu opdrætter mange landmænd i stedet svin og fjerkræ eller dyrker byg og havre. Mange dyrker også agurker, tomater og peberfrugter i drivhuse der bliver opvarmet ved hjælp af varmt vand fra undergrunden.
Island handler især med Tyskland, Storbritannien, Holland, USA og Danmark.