Joe Biden står på en talerstol med det amerikanske flag i baggrunden
Joe Biden tiltrådte den 20. januar 2021 som den 46. amerikanske præsident.
Foto: Mandel Ngan / AFP / Ritzau Scanpix

USA

Redaktionen, september 2021.
Top image group
Joe Biden står på en talerstol med det amerikanske flag i baggrunden
Joe Biden tiltrådte den 20. januar 2021 som den 46. amerikanske præsident.
Foto: Mandel Ngan / AFP / Ritzau Scanpix

Siden Sovjetunionens kollaps i 1991 markerede den endelige afslutning på Den Kolde Krig, har USA været verdens altdominerende stormagt – økonomisk, militært, politisk og kulturelt.

Men historien om De Forenede Stater er også historien om et land og en befolkning fyldt med konflikter og kontraster. Slaveriet i USA's tidlige historie rækker frem til den amerikanske borgerkrig (1861-65), den amerikanske borgerretsbevægelse i 1950'erne og 60'erne og frem til raceuroligheder og politidrab på sorte amerikanere i dag.

Selvom 'den amerikanske drøm' – fortællingen om at enhver med flid og evner kan skabe sit eget liv i frihed og velstand – lever i bedste velgående blandt amerikanere, fortæller virkeligheden samtidig om konkurser, tvangsaktioner, analfabetisme, racisme og sygehusregninger, der ikke kan betales. 

Når der sker noget i USA, er hele verdens øjne rettet mod det nordamerikanske kontinent. Sådan var det den 11. september 2001, da to fly blev fløjet ind i World Trade Center i New York, sådan er det med de årlige orkaner og skovbrande, og sådan er det med frontfigurerne i amerikansk politik, som altid får meget taletid i medierne verden over.

Ved præsidentvalget den 8. november 2016 vandt den excentriske mangemilliardær og realitystjerne Donald Trump en overraskende, men overbevisende sejr over den tidligere udenrigsminister Hillary Clinton. Det fik aktiekurserne overalt i verden til at styrtdykke og folk til at holde vejret, for Donald Trump havde ingen politisk erfaring, og der var stor usikkerhed omkring, hvilken politik han reelt vil føre. 

Trumps fireårige præsidentperiode blev indenrigspolitisk præget af et stort opgør med mange af de etablerede medier, forstærket splidskabelse i befolkningen og et budskab om ”America First”. Udadtil trak USA sig bl.a. fra det internationale klimasamarbejde under Paris-aftalen, opsagde og genforhandlede NAFTA-aftalen (frihandelsaftale med Canada og Mexico), ligesom atomaftalen med Iran blev opsagt. Der kom også skår i NATO-sammenholdet efter Trumps kritiske kommentarer om medlemslandenes mangelfulde økonomiske bidrag.

De nye politiske vinde fra vest har fået mange europæiske ledere til at tvivle på USA som international ledestjerne. Men mange frygter også, at et svagt og isolationistisk USA vil give lande som Kina og Rusland alt for meget magt.

I november 2020 blev Joe Biden valgt som ny præsident. Siden indtrædelsen har han brugt tid på at genoptage Paris-aftalen og forsøge at imødekomme ikke mindst de europæiske lande. Samtidig trak han i 2021 de sidste soldater ud af Afghanistan, hvorefter Taleban-bevægelsen hurtigt markerede, at krigen var vundet.

Herunder finder du Faktalink-artikler, der beskriver USA's historie og samfundsforhold samt giver forskellige indgange til landets position som supermagt.

Faktalink-artikler

11. september 2001

Amerikansk rockmusik i slutningen af 1960'erne

Bander i USA

Cubakrisen og Cubas forhold til USA

Den amerikanske drøm

Den amerikanske borgerkrig

Den amerikanske borgerretsbevægelse

Den amerikanske uafhængighedskrig

Den Kolde Krig

Det amerikanske sundhedssystem

Det amerikanske uddannelsessystem

Dødsstraf

FBI (afsnit i Faktalink-artiklen om Efterretningstjenester)

Guantánamo

Golfkrigen

Ku Klux Klan

Malcolm X

Martin Luther King

Mexicansk migration til USA

NATO

Præsidentvalg i USA

Skoleskyderier

Slaveriet i USA

USA's missilskjold

Vietnamkrigen

Originalkilder

America’s Founding Documents

På The National Archives kan man finde den amerikanske forfatning samt andre grundlæggende dokumenter som for eksempel uafhængighedserklæringen, både i transskriberet form og affotograferet.

13 Days In October

På John F. Kennedy Presidential Library And Museum er en række originale materialer fra Cuba-krisen i oktober 1962 tilgængelige for offentligheden.

Film om USA på Filmstriben

Just like the Movies

Eksperimenterende kortfilm lavet udelukkende med klip fra allerede eksisterende film - fra »Rumrejsen år 2001« til »Spiderman«. Filmen forsøger dermed at rekonstruere katastrofen ved at fremhæve parallellerne mellem den fiktive verden og billederne af virkelige hændelser.

Fahrenheit 11/9

Resultatet af det amerikanske præsidentvalg i november 2016 var overraskende for alle, både modstandere og tilhængere af Donald Trump. Instruktøren Michael Moore ser på årsagerne til, at det gik, som det gik.

12 years a slave

Solomon er violinist i staten New York. Og en fri mand. Han inviteres med på en musikturne til Washington, og her bliver han kidnappet og solgt som slave i sydstaterne. Vi følger hans 12 år lange og nådesløse kamp for at blive genforenet med sin familie.

MLK/FBI

FBI kørte i årevis en beskidt kampagne mod borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King, hvis liv endte i et attentat i en alder af 39 år. For FBI-bossen J. Edgar Hoover var King en kommunist og ballademager, der skulle stoppes for enhver pris. Men hvad stiller man op, når FBI's mange timers ulovlige overvågning af King faktisk viser de mindre sympatiske sider af den ikoniske politiker? Selvom ‘MLK/FBI’ er i stilren og elegant sort/hvid, får den de fine nuancer med i den komplicerede konflikt fra en dyster periode i USA's historie, som (desværre) minder om i dag, hvor arven og ånden fra King er aktuel som aldrig før.

Gitmo

Efter terrorangrebet i New York 11. september 2001 etablerede USA en fangelejr på Guantanamo, Cuba. Hundredvis af fanger fra hele verden blev sendt dertil, og stedet blev hurtigt kendt og frygtet. Menneskerettighedsaktivister kalder Guantanamo en ø uden for loven, militæret kalder basen GITMO. De svenske filmskabere Erik Gandini og Tarik Saleh leder efter svar på spørgsmålet: Hvad foregår der egentlig på Guantanamo?

The butler

Som dreng oplever Cecil Gaines at se sin far blive skudt af en hvid mand. Den afroamerikanske dreng vokser op og får en karriere som hushjælp, hvilket senere fører til en stilling som butler i Det Hvide Hus. Her tjener Gaines i perioden 1952-86 hele syv amerikanske præsidenter.

The final year

Et portræt af præsident Barack Obamas udenrigspolitiske hold under deres sidste år i administrationen. Filmen giver et indblik i Obama-administrationens interne arbejde og bedrifter og behandler alt lige fra krigstrusler fra slyngelstater over den aktuelle konflikt i Syrien til amerikansk finanspolitik. Emner, som til en vis grad blev overset af medierne og stod i skyggen af Donald Trumps præsidentkampagne og efterfølgende valg.

The fight

Gennem fire retssager, slår advokaterne hos ACLU (American Civil Liberties Union) tilbage mod præsident Trumps angreb på borgerrettighederne. Retsagerne handler om hans forsøg på at adskille forældre og børn ved den mexicanske grænse, blokere adgang til fri abort, udvise transkønnede soldater fra militæret og rulle stemmerettigheder tilbage.

The truth matters

I kølvandet på USA's invasion af Irak, efter 9/11, graver journalister på avisen “Knight Ridder Washington" dybt i sagen og afslører forskellige former for magtmisbrug og løgne. For havde regeringen de rigtige forudsætninger for at gå i krig?

Artikel type
News Item