Hvad kendetegner Grækenlands økonomi og samfundsforhold?

Efter 2. Verdenskrig og borgerkrigen 1946-49 var Grækenland et fattigt land. Men i 1950’erne og 60’erne udviklede Grækenland sin industri og gik fra at være et landbrugssamfund til at være et service- og industrisamfund. I dag er der mange små virksomheder som er drevet af familier. En del driver dog fortsat landbrug hvor man producerer hvede, sukkerroer, tomater, majs, hvidløg, kartofler, druer, citroner, ferskner, kirsebær, mandler, jordnødder, pistacienødder, honning og oliven. Grækenland er det land i EU der producerer mest tobak, og et af de EU-lande der producerer mest bomuld. Der produceres også fetaost og fåreuld.
Før i tiden levede mange grækere på øerne af at fiske, men nu lever mange i stedet af turisme. Omkring 10 % af alle grækere arbejder inden for turisme, og hvert år besøger over 20 millioner turister Grækenland. Grækerne tjener desuden mange penge på handel via skibsfart.
Grækenland handler især med Tyskland, Tyrkiet, Italien og Rusland og andre lande på Balkan.
I 2009 blev Grækenland meget hårdt ramt af den internationale finanskrise. Arbejdsløsheden steg til over 25 %. Mange unge var arbejdsløse i 2014, og det fik dem til at udvandre for at finde arbejde.
Grækenland blev kritiseret af de andre EU-lande for at have skjult hvor dårligt det stod til. Men EU hjalp alligevel Grækenland med at låne penge. Arbejdsløsheden er siden faldet til omkring 20 %. Men mange grækere har stadig svært ved at skaffe penge til husleje og medicin. Der er mange fattige pensionister som spiser mad i suppekøkkener for at overleve. Andre får hjælp af familien. I Grækenland får man ikke ret mange penge fra staten hvis man er arbejdsløs eller syg. Derfor er mange afhængige af at deres familie hjælper dem.
De seneste ti år er der vokset en højreradikal bevægelse frem i Grækenland som har angrebet og myrdet indvandrere. Samtidig er venstrefløjen blevet stærkere. Siden 2012 har landet haft en venstreorienteret premierminister (regeringsleder).
Fra 2015-2016 kom over en million flygtninge og indvandrere til Grækenland. Mange af dem bor stadig i overfyldte lejre.

 

Læger uden Grænser om situationen for migranter på den græske ø Lesbos
 

 

På skinner i det europæiske forår – afsnit 4: Athen
To unge danskere fra partiet Alternativet rejser rundt i Europa op til Europa-Parlamentsvalget i maj 2019. I dette afsnit besøger de unge medlemmer af et græsk parti.