Perspektiv på Absalon

Grundlagde Absalon København?

I mange ældre skolebøger står der, at Absalon grundlagde København, efter at Kong Valdemar 1. gav ham det ubetydelige fiskerleje ’Havn’ i gave i 1160’erne. Absalons lederskab og projekter for byen skulle herefter have ført til en eksplosiv vækst i indbyggertal og gjort København til et vigtigt magt- og handelscentrum.

Arkæologiske udgravninger i forbindelse med det københavnske metrobyggeri viser dog, at København var en middelalderlig storby med stormandsgård og omfattende handelsplads i hvert fald 150 år før, Absalon dukkede op. Absalon grundlagde altså ikke København. Der er dog ingen tvivl om, at Absalon har haft stor betydning for Københavns udvikling og indretning. Du kan læse mere om de arkæologiske fund, der førte til, at Københavns og Absalons historie måtte skrives om, i artiklen ”København var en storby længe før Absalon” på videnskaben.dk (se kilder).

​​​​​​​

Arkæologer fortæller om udgravning af 6.000 år gamle stenalderfund i en kælder i København.

 

Hvad er Saxos Danmarkshistorie?

Saxos Danmarkshistorie, også kendt som Gesta Danorum (Dannernes bedrifter), er en omfattende historisk krønike, skrevet omkring 1190 på latin. Dens forfatter var Saxo Grammaticus, og det var Absalon, der gav Saxo Grammaticus opgaven med at nedskrive hele Dannernes historie. Krøniken blev først færdig efter Absalons død i 1201 og er derfor dedikeret til Absalons slægtning og efterfølger som ærkebiskop, Anders Sunesen.

Historikerne ved ikke meget om Saxo som person, udover at han har været højtuddannet inden for kirken og tilhørt en slægt, der var loyale over ’Hviderne’ og Kong Valdemar 1. Absalon havde ifølge artiklen ”Saxo Grammaticus og Gesta Danorum” på danmarkshistorien.dk (se kilder) en klar politisk dagsorden med at få nedskrevet Danmarks historie. Værket skulle indadtil i Danmark retfærdiggøre magtfordelingen i riget med Valdemar 1. og hans slægt på tronen og Absalon og hans slægt ’Hviderne’ på centrale positioner i kirke og embedsværk. Desuden skulle krøniken over for udlandet understrege, at Danmark var et gammelt og veletableret rige med en lang kulturhistorie, der var uafhængig af det tysk-romerske kejserrige. Saxos Gesta Danorum kan altså sige sat være en form for politisk propaganda.

Saxos Danmarkskrønike regnes for en af de vigtigste historiske kilder til tidlig dansk historie. Samtidig har den litteraturhistorisk været en inspirationskilde for bl.a. digteren og teologen N.F.S. Grundtvig (1783-1872). Du kan læse mere om Saxos Danmarkskrønike i artiklen ”Saxo Grammaticus og Gesta Danorum” på danmarkshistorien.dk (se kilder).

 

Fortællingen om sagnhelten Ragnar Lothbrok fra tv-serien ”Vikings”. Ragnar Lothbrok har lighedstegn med Ragnar Lodbrog, som er beskrevet i både de islandske sager og i Saxos Danmarkskrønike. Engelsk tale.