Perspektiv på Ophævelsen af slavehandlen

Hvordan er slavetiden blevet husket i Danmark?

Danmarks rolle som kolonimagt og slavenation har været skiftevis overset og omstridt.

Mange danske skoleelever har i deres historiebøger læst fortællingen om, at Danmark var det første land i verden, der afskaffede slaveriet, selvom dette ikke er rigtigt. Dette har været med til at fastholde ideen om Danmark som et humanistisk land, der før andre lande indså det forkerte i slaveriet. I begyndelsen af 1970erne lykkedes det dog forfatteren Thorkild Hansen (1927-1989) at starte en stor debat om Danmarks fortid som slavenation. Med sin romantriologi bestående af bøgerne ”Slavernes kyst”, ”Slavernes skibe” og ”Slavernes øer” tegnede Thorkild Hansen et portræt af Danmark som en brutal slavenation. Dette kritiske blik på dansk historie stod i skarp kontrast til det billede, danskerne havde af sig selv og sin historie, og var med til at slå revner i den kollektive erindring om Danmark som et humanistisk foregangsland.

Du kan læse mere om betydningen af Thorkild Hansens trilogi og opgøret med myten om dansk humanisme i artiklen: ”Slavernes glemte børn træder frem” (se kilder). Siden har Danmarks rolle som slavenation også været til debat i forbindelse med hundredåret for salget af De Dansk Vestindiske Øer i 2017. Nuværende beboere på øerne, der i dag kaldes Virgin Islands, har også deltaget i debatterne, blandt andet gennem dokumentarfilmen ”We Carry it Within Us”, der handler om, hvordan kolonihistorien lever videre. Du kan få et indtryk af filmens tema i disse to trailere for filmen:

 

 

Har Danmark et ansvar som tidligere slavenation?

I nyere tid er det blevet diskuteret, om Danmark skal undskylde for sin fortid som slavenation. Debatten er blusset op med jævne mellemrum siden 1998, der markerede 150-året for slavernes frihed på De Dansk Vestindiske Øer. Debatten går på, hvordan nutidens danske stat skal forholde sig til sin fortid og til efterkommere af dem, der blev brugt som slaver. Den ene side i debatten mener, at Danmark som nation skal undskylde for sin fortid, sådan som f.eks. England og USA har gjort. Den anden side i debatten mener derimod, at det ikke er meningsfuldt for mennesker, der aldrig har været slaverejere, at undskylde til en gruppe mennesker, der aldrig har været slaver. Du kan læse mere om denne debatten i Kristian Klarskovs artikel: ”Radikale til Løkke: Sig undskyld til Dansk Vestindien” på politiken.dk (se kilder).

I sin nytårstale i 2017 kommenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Danmarks fortid som slavenation, dog uden at komme med en direkte undskyldning. ”I år er det 100 år siden, Danmark solgte de Vestindiske Øer til USA. Og satte et punktum for et grusomt kapitel i vores historie. Mange af Københavns smukke gamle huse og palæer blev opført for penge tjent på slavers slid og udbytning på den anden side af Jorden. Det er ikke en stolt del af Danmarkshistorien. Det er skamfuldt. Og det er heldigvis fortid.” (se kilder).