Perspektiv på Ertebøllekulturen

Hvordan kan vi vide, hvordan Ertebølletidens samfund var?

Arkæologiske fund kan sige en del om, hvad folk levede af og brugte deres tid på. Der er dog også mange ting, det kan være meget svært at få noget at vide om ud fra genstande.

Hvordan tænkte og følte mennesker i Ertebøllekulturen? Hvilke normer og måske love og regler var der i en gruppe? Hvordan var forholdet mellem personer af forskelligt køn og med forskellig seksuel orientering? Hvordan oplevede folk verden, og hvordan troede de, den hang sammen? Alle disse spørgsmål er centrale for at forstå en kultur, men svære at besvare, når det gælder Ertebøllekulturen, fordi der ikke findes nogen tekster skrevet af datidens mennesker. Mange arkæologer mener dog, at vi kan tænke os til meget ved omhyggeligt at studere fund og de sammenhænge, de indgår i.

Ertebøllekulturens mennesker ridsede mønstre og simple figurer, der minder om mennesker eller dyr, ind i klumper af rav og hjortegevirer. De skar figurer, der ligner dyr, ud af ravklumper. De dryssede rød okker over de døde, når de begravede dem, og gav dem redskaber og smykker med i graven, fremgår det af ”Danmarks Oldtid, Bind 1” (se kilder). Præcis hvilke tanker og forestillinger, der har været knyttet til disse handlinger, ved vi ikke, og hver ny generation af arkæologer har givet deres bud. Det kan du læse mere om i Jørgen Jensens og Bent Faurbys bøger (se kilder).