Baggrund om COVID-19

Hvad er COVID-19?

COVID-19 er en infektionssygdom i luftvejene, som er forårsaget af coronavirusset SARS-CoV-2. Det nye coronavirus er ifølge Statens Serum Instituts sygdomsleksikon (se kilder) beslægtet med de almindelige coronavira (Cov), som de fleste mennesker i løbet af deres levetid vil blive smittet med én eller flere gange. Ofte giver smitten med disse vira milde til moderate forkølelser og infektioner i de øvre luftveje, men COVID-19 kan i værste tilfælde give den smittede alvorlig lungebetændelse, ligesom de sjældne coronavira SARS (Svær Akut Respiratorisk Syndrom) og MERS (Middle East Respiratory Syndrom). Ifølge Statens Serum Institut (se kilder) viser analyser af SARS-CoV-2, at virusset er 80 procent identisk med SARS, og at det genetisk ligner coronavira, som man tidligere har fundet i flagermus.

 

I denne video får du en detaljeret gennemgang af, hvad coronavirus er, hvor den kommer fra, og hvordan den smitter. DR, februar 2020.

 

Hvilke symptomer giver det?

Symptomerne på infektion med COVID-19 ligner almindelige influenzasymptomer. Ifølge Statens Serum Instituts oplysningsside om COVID-19 (se kilder) er symptomerne følgende:

  • feber
  • hoste
  • åndenød
  • ondt i halsen
  • muskelsmerter
  • hovedpine

De primære symptomer er feber, hoste og vejrtrækningsproblemer. Sygdommen kan i værste tilfælde give lungebetændelse og udvikle sig til akut lungesvigt, sepsis (blodforgiftning) og multiorgansvigt (kroppens vigtigste organer ophører med at fungere) med døden til følge.

Hvordan smitter det?

COVID-19 smitter ifølge Sundhedsstyrelsens oplysningsside ”Spørgsmål og svar om ny coronavirus” (se kilder) fra person til person, for eksempel mellem familiemedlemmer, mellem patient og sundhedspersonale, men det kan også sprede sig blandt gæsterne på en bar eller til en koncert. Virusset spreder sig ved dråbespredning, når en syg for eksempel nyser eller hoster, eller ved kontaktsmitte med slim eller væske fra luftvejene via for eksempel urene hænder, dørhåndtag, elevatorknapper og lignende. Desuden er der påvist tilfælde, hvor coronavirus har smittet fra dyr, for eksempel mink, til mennesker.

Man ved ikke præcist, hvornår og hvor længe man smitter. Sundhedsstyrelsen skriver på deres hjemmeside i ”Spørgsmål og svar om ny coronavirus og COVID-19”, at det primært er personer med symptomer på infektion i luftvejene, der smitter, men at der også er risiko for, at raske personer uden symptomer kan bringe smitten videre.

Inkubationstiden – perioden fra man bliver smittet, til man begynder at få symptomer på sygdom – er ifølge Statens Serum Instituts oplysningsside (se kilder) mellem to og 14 dage og i gennemsnit fem til seks dage.