Hvordan var dagligdagen under Besættelsen?

I de første år af Besættelsen var mange danskeres hverdag ikke forandret så meget. Børn gik i skole og legede, som de plejede. De voksne gik på arbejde, handlede ind og opførte sig nogenlunde, som de plejede. Den store forskel var, at der var tyske soldater i gaderne. Det var dem, der bestemte. Den tyske besættelsesmagt bestemte også, hvad der måtte stå i aviserne, og hvad der blev sagt i radioen. Det kalder man pressecensur. På den måde kunne de hele tiden fortælle folk, at Tyskland klarede sig godt i krigen, og at de ville vinde.

Som tiden gik, blev hverdagen mere trist for danskerne. Pludselig kunne man ikke købe de samme varer i butikkerne som før. Derfor fik folk en slags madbilletter, rationeringsmærker. Dem kunne man bytte til mel, havregryn, mælk eller andre fødevarer. Besættelsestiden var hård, men ingen døde af sult i Danmark. Der begyndte også at lyde luftalarmer, og når det skete, skulle man skynde sig ned i det nærmeste beskyttelsesrum. Noget andet, der gjorde dagligdagen anderledes, var, at alle skulle rulle nogle særlige sorte gardiner ned foran vinduerne. Havde man ikke nogen, måtte man selv lave dem. Årsagen var, at tyskerne ville gøre det besværligt for deres fjender at finde vej, hvis de fløj hen over Danmark. Hvis alt var mørkt, var det svært for flyene at bombe de bygninger, som var vigtige for besættelsesmagten. På mange måder var besættelsestiden en tung og trist tid for danskerne. Men Danmark var faktisk et af de besatte lande, hvor det var bedst at leve i under Anden Verdenskrig. Polen var til gengæld et af de værste lande at leve i. Her døde cirka 6 millioner polakker. Det var omkring 20 procent af befolkningen.

Hvordan var det at være barn under Besættelsen?

Børn gik i skole, som de plejede. Der fandtes både rene pigeskoler og rene drengeskoler. Men på de fleste skoler gik piger og drenge i samme klasse. Men selvom de gik i samme klasse, havde de ikke altid de samme fag. Pigerne skulle lære at sy, gøre rent og lave mad. Drengene skulle lære at bruge værktøj og bygge møbler. Sådan var det den gang. Når de fik fri fra skole, legede de uden for med deres venner. Mange familier havde ikke så mange penge. Der var derfor mange børn, der ikke fik nyt tøj eller store fødselsdags- og julegaver. Der var også mange, der ikke kom på udflugter, der kostede penge.