Bekæmpelse af antisemitisme

Hvordan kan antisemitisme forebygges og bekæmpes?

Antisemitiske kan forebygges og bekæmpes på mange måder, bl.a. via lovgivning. Antisemitiske ytringer og chikane, trusler og lignende mod jøder er forbudt ifølge både den danske og andre landes straffelovgivning, ligesom internationale konventioner forbyder had mod mennesker på baggrund af deres race, religion eller etnicitet. Efterretningstjenester og politi kan overvåge de ekstreme miljøer, hvor antisemitisme trives. I Frankrig oprettede indenrigsministeriet i 2018 et national kontor under det militært organiserede politikorps, som skal undersøge antisemitiske, antimuslimske og antikristne angreb.

Antisemitisme kan også bekæmpes via oplysning, som gør op med fordomme og vrangforestillinger om jøder og jødisk kultur og religion. Den danske regering vil ifølge et interview med statsminister Mette Frederiksen (S) i Politiken den 20. januar 2020 (se kilder) netop i en kommende handlingsplan øge brugen af folkeoplysning og uddannelse i antisemitisme og desuden indføre en officiel definition af antisemitisme.

Hvordan bekæmper jødiske organisationer og enkeltpersoner antisemitismen?

Jødiske organisationer laver oplysningsarbejde for at bekæmpe de fordomme, som ligger til grund for antisemitismen, ligesom en del jøder, der oplever chikane, vælger at politianmelde det.

Der bliver også lavet kampagner, hvor jøder protesterer imod antisemitismen og insisterer på deres ret til at leve i tryghed og sikkerhed.

I 2018 blev der lavet en international kampagne under hashtaget #firstantisemiticexperience, hvor tusindvis af jøder delte deres første oplevelse med antisemitisme. Kampagnen blev startet på opfordring af en britisk rabbiner, inspireret af den verdensomspændende #Metoo-bevægelse, hvor kvinder har delt oplevelser med sexchikane og overgreb. Også danske jøder har delt deres oplevelser under hashtaget, men den danske overrabbiner Jair Melchior udtaler i en artikel i Kristeligt Dagblad i januar 2019, at han ikke mener, at der er behov for en decideret bevægelse a la Metoo for jøder på sociale medier, og han ser hellere , at der kommer mere fokus på positive historier om jøders liv i dag.

Hvem markerer sig ellers imod antisemitisme?

Menneskerettighedsgrupper og antiracistiske organisationer i mange lande laver kampagner imod antisemitisme og arrangerer demonstrationer til støtte for og i solidaritet med jøder. I de senere år har der blandt andet været store demonstrationer imod antisemitisme og i solidaritet med jøder i Tyskland og Frankrig efter antisemitiske hændelser der, ligesom politikere i disse og andre lande udtalt sig fordømmende om antisemitisme og erklæret deres støtte til de jødiske mindretal.

I Tyskland arrangerede det jødiske samfund i 2018 en kampagne, ”Berlin bærer kalot”, i protest mod at en formand for en jødisk forening havde frarådet jøder at gå med kalot for på den måde at undgå chikane. En række aviser bakkede kampagne op ved at trykke kalotter på deres forsider.

Repræsentanter for muslimske organisationer og kristne kirker har også ytret sig til støtte for det jødiske mindretal, og formanden for Muslimernes Centralråd i Tyskland, sagde ifølge en artikel i Kristeligt Dagblad i april 2018 (se kilder): ”Antisemitisme, racisme og had er store synder i islam, derfor vil vi heller aldrig tolerere dem,” sagde han og tilføjede, at centralrådet organiserer møder mellem jøder og flygtninge og arrangerer besøg ved mindesmærker i tidligere koncentrationslejre.

Dronning Margrethe kom i sin nytårstale i 2019 (se kilder) også ind på antisemitismen og sagde – med henvisning til en række antisemitiske hændelser i Danmark på 81-årsdag den for Krystalnatten 9. november 2019 og erfaringerne fra 2. Verdenskrig: ”Vi skal stadig stå på vagt for de værdier, vi kæmpede for, og som vort samfund stadig bygger på. Det er beskæmmende at opleve, hvordan antisemitismen igen stikker sit grimme ansigt frem, også her hos os. Antisemitisme, intolerance og undertrykkelse af anderledes tænkende hører ingen steder hjemme. Det er noget, som vi skal være meget opmærksomme på og hjælpe hinanden med at modarbejde.”