
Nyt om angrebet på Ukraine
Status efter et år af krigen i Ukraine er, at krigen stadig er i gang, og at ukrainerne fortsat holder stand efter en stærk modoffensiv i efteråret. Den militære støtte til Ukraine fra EU og USA fortsætter, senest med levering af kampvogne, og det samme gør missilangrebene fra Rusland mod Ukraine.
Flere eksperter vurderer, at krigen vil fortsætte langt ind i 2023 og højst sandsynligt også længere end det, og at vi i Vesten fortsat vil mærke konsekvenserne af krigen. ”Erfaringerne fra andre lignende krige viser, at sådan en uløst, helt eller delvis fastfrosset konflikt kan risikere at vare i år, ja årtier,” siger lektor på Forsvarsakademiet Claus Mathiesen ifølge DR.
Tabstallene for krigen er usikre, men det anslås ifølge FN, at mindst 7.200 civile er bekræftet dræbt i Ukraine, siden Rusland indledte sin invasion. Heraf er de 438 børn. Blandt de dræbte på slagmarken veksler tallene meget afhængigt af kilderne, men ifølge vestlige kilder vurderes det, at der tilsammen er 150.000 døde, hvis man tæller tabstal på begge sider med.
Antallet af flygtninge fra Ukraine er efter et års krig omkring 8 millioner. Derudover er omtrent 5 millioner internt fordrevne i Ukraine.
Hvornår begyndte Ruslands invasion?
Torsdag den 24. februar 2022 tidligt om morgenen indledte Rusland et omfattende angreb på Ukraine. Det skete efter, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, i en tv-tale havde annonceret en ”særlig militær operation” i Ukraine.
Hvordan reagerede Ukraines præsident?
I en videotale til nationen den 24. februar 2022 kaldte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, de dræbte ukrainere for ”helte” og anklagede Rusland for at angribe civile. ”De dræber mennesker og ændrer ellers fredelige byer til militære mål. Det er fejt, og det vil aldrig blive tilgivet,” lød det fra præsidenten.
Ukraines regering har beordret mobilisering af alle landets værnepligtige og medlemmer af reserven. Det betyder, at ingen mænd mellem 18 og 60 år må forlade landet.
Hvad er der sket med den ukrainske befolkning?
Mange tusinde civile forlader hver dag Ukraine for at komme væk fra det krigshærgede land. Omtrent 8 millioner mennesker er foreløbig flygtet ifølge FN, mange af dem via nabolandet Polen. Det er den største flygtningestrøm siden Anden Verdenskrig og svarer til næsten 20 procent af Ukraines befolkning, der før krigen lød på cirka 44 millioner indbyggere. Det er stort set kun kvinder, børn og ældre, der må rejse ud af Ukraine, da langt de fleste mænd skal stå til rådighed for militærtjeneste. Derudover er omtrent fem millioner "internt fordrevne", hvilket vil sige, at de er flygtet til en anden del af landet, men ikke har krydset en landegrænse. Danmark har givet godt 34.000 ukrainske statsborgere midlertidig opholdstilladelse efter en særlov om flygtninge fra Ukraine.
FN's børneorganisation, Unicef, oplyser, at omkring to tredjedele af Ukraines børn er flygtet fra deres hjem i løbet af krigen.
På baggrund af oplysninger fra amerikanske og andre vestlige embedsmænd fremgår det ifølge Ritzaus artikel ”Usikre dødstal og millioner på flugt – krigen i tal” (se kilde), at knap 200.000 russiske soldater er blevet såret eller dræbt i krigen. Andre vestlige kilder har angivet, at der tilsammen er 150.000 døde, hvis man tæller tabstal på begge sider med. Alle angivne tal er behæftet med stor usikkerhed.
Mindst 7.200 civile er bekræftet dræbt i Ukraine, siden Rusland indledte sin invasion. Heraf er de 438 børn, fremgår det af tal fra FN’s højkommissær for menneskerettigheder (OHCHR).
Ukraines samlede befolkning udgjorde ved krigens begyndelse omkring 44 millioner.
Hvor meget kontrol har Rusland med de invaderede områder?
Rusland vurderes i begyndelsen af krigen at have haft kontrol over helt op mod 25 procent af Ukraines samlede areal. I mellemtiden har Ukraine genvundet dele af territoriet. Det er blandt andet sket i den nordøstlige del af landet. Her generobrede ukrainske soldater i september et område på størrelse med Sjælland. Ifølge tal fra det amerikanske Institute for the Study of War sidder Rusland efter et års krig på knap 20 procent af Ukraines samlede areal. På slagmarken i det østlige Ukraine ligger adskillige byer i ruiner. Den aktive frontlinje fra nord til syd er omkring 1.500 kilometer lang. Det fremgår af Ritzaus artikel ”Usikre dødstal og millioner på flugt – krigen i tal” (se kilder).
Hvordan har de vestlige lande reageret?
Ud over fordømmelse af Ruslands angreb på Ukraine har de vestlige lande indført en række økonomiske sanktioner og andre tiltag, der skal svække Rusland. Danmark og en række andre lande har lukket luftrummet for russiske fly, og EU har indført en udelukkelse af russiske banker fra det globale betalingssystem SWIFT.
Flere NATO-lande har meddelt, at de nu vil afsætte store beløb til forbedring af deres militær og forsvar. Finland og Sverige har meldt sig ind i NATO.
Af en tale fra Tysklands kansler, Olaf Scholz, i Forbundsdagen i Berlin fremgik det, at Tysklands udenrigspolitik er kommet ind i en ny fase, og at landet vil investere over to procent af landets BNP i sit forsvar.
Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), indgik med et flertal i Folketinget fra både blå og rød blok en stor forsvarsaftale under navnet "Nationalt kompromis om dansk sikkerhedspolitik" i marts. Aftalen har følgende hovedpunkter:
- Den 1. juni 2022 stemte danskerne om at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet.
- Der afsættes syv milliarder kroner ekstra til Forsvaret i 2022 og 2023.
- Fra 2024 skal forsvarsudgifterne stige, indtil udgifterne i 2033 når to procent af bruttonationalproduktet (BNP) i Danmark. Det betyder cirka 18 milliarder kroner mere hvert år til Forsvaret, når det hele er fuldt indfaset.
- Danmark skal være uafhængig af gas fra Rusland hurtigst muligt.
Læs mere om forsvarsforbeholdet i artiklen "De fire danske EU-forbehold".
Hvad vil Rusland opnå?
Det er svært at vide, hvad præsident Vladimir Putin og den øvrige ledelse i Rusland præcist ønsker at opnå. I første omgang kaldte Putin angrebet på Ukraine for en "særlig militær operation", der skulle befri de to regioner Donetsk og Luhansk. Men meget tyder på, at Rusland har til hensigt at indtage hele Ukraine – og ikke bare de to regioner, som russiske separatister ønsker at løsrive fra Ukraine. Ifølge nyhedsbureauet Ritzau siger militæranalytiker Claus Mathiesen, der er lektor på Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine: “Det her ligner et russisk angreb af et omfang, der rækker langt ud over uenigheden om de to løsrivelsesrepublikker. Jeg tror, at målet er, at al snak om Ukraines fremtid i NATO eller EU hører op én gang for alle.”
Som forklaring på invasionen har Putin bl.a. udtalt:
”Det moderne Ukraine er helt og holdent blevet skabt af Rusland, mere præcist af det bolsjevikiske, kommunistiske Rusland.” Her giver Putin altså Vladimir Lenin (1870-1924) ansvaret for at have skabt landet i forlængelse af den russiske revolution i 1917 for at tækkes nationalisterne. En beslutning, der ifølge Putin for ”Ruslands historiske skæbne” ikke bare var en fejltagelse, men noget langt værre.
Denne historiske forklaring støttes ikke af ret mange historikere.
Modsat hvad Putins taler giver indtryk af, opstod ideen om Ukraine ikke på Lenins tegnebræt i begyndelsen af forrige århundrede. Og rødderne til det, der i dag er den uafhængige ukrainske nationalstat, går mere end 1.000 år tilbage i historien.
Læs mere ...
Nedenfor kan du læse meget mere om invasionen, om Ruslands annektering af Krim i 2014 og om Ukraines historie.