Loven
Revselsesrettens afskaffelse er udtrykt i Lov nr. 416 af 10.6.1997 om forældremyndighed og samvær § 2, stk. 2, hvor der nu står: 'Barnet har ret til omsorg og tryghed. Det skal behandles med respekt for sin person og må ikke udsættes for legemlig afstraffelse eller anden krænkende behandling' (2)
Tidligere lov's tvetydighed
I princippet har forældrene ikke haft ret til at slå deres børn siden myndighedslovens ændring af 1985, men teksten har været tvetydig, fordi det ikke stod helt klart om forældrenes pligt til at beskytte barnet mod vold også gjaldt forældrene selv. Der findes derfor også eksempler på at voldstiltalte forældre har fået en kortere straf, fordi der var tale om "en mildere grad af vold, udøvet under hensyntagen til lovlig revselsesret" (3)
Psykisk vold
At psykisk vold kan være lige så slem som fysisk vold tages der også højde for i loven, idet det i bemærkningerne til lovændringen forklares, at forbudet mod anvendelse af fysisk vold i børneopdragelsen ikke skal opfattes som en anerkendelse af anvendelsen af psykisk krænkende metoder. Tværtimod henvises der til straffeloven, der udtrykkeligt forbyder vanrøgt og nedværdigende behandling af børn, og en overtrædelse kan give op til to års fængsel. Dvs. at det ikke er tilladt at ændre den fysiske vold til ugelang stuearrest eller iskold tavshed i længere tid (3)
Folketingets holdning
Der var stor uenighed i Folketinget da afskaffelsen af revselsesretten var til debat, og det var med et yderst snævert flertal på en enkelt stemme at det blev vedtaget, at forældre ikke har ret til at afstraffe deres børn hverken fysisk eller psykisk. Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti, forsøgte at skaffe 60 underskrifter i Folketinget, som kunne sende lovforslaget ud til en folkeafstemning, men uden held. De Konservative og CD stemte sammen med de andre borgerlige partier imod en afskaffelse mens Socialdemokratiet, De Radikale og SF var for en afskaffelse (4)
Hvad kan lovgivningen bruges til?
Afskaffelsen af revselsesretten gør kun revselse strafbar i samme omfang som vold mod andre mennesker (3)
Afskaffelsen af loven giver ikke mulighed for egentlige sanktioner, men undersøgelser i Sverige viser, at lovgivningen virker præventivt, og er med til at påvirke holdningen i befolkningen.
Afskaffelsen af revselsesretten, skulle således gerne modvirke en del af den grove vold, som længe har været strafbar, ved at vække til eftertanke hos forældrene. (3)En anden grund til at afskaffe revselsesretten er at komme de gråzoner til livs, hvor sociale myndigheder og pædagoger har været i tvivl om, hvornår der skulle gribes ind, og hvor domstolene har været i tvivl om hvor hårdt de skulle dømme (3)
Hvilken aldersgruppe gælder revselsesrettens afskaffelse for?
Forældremyndighedsloven omfatter de personer der er under 18 år, og dermed umyndige, jævnfør myndighedsloven § 1.
Indtil ændringen af myndighedsloven i 1985, fandtes reglerne om forældremyndighed både i myndighedsloven og i forældremyndighedsloven (5)
Nordisk Råd
Tanken om barnet som et selvstændigt individ med egne rettigheder er kommet til at fremstå med større tydelighed, både i udlandet og herhjemme. Dette indebærer en anerkendelse af et princip om, at opdragelsen af børn skal bygge på dialog, omsorg og gensidig respekt (6). I 1982 anbefalede Nordisk Råd ensartede lovbestemmelser om forbud mod fysisk afstraffelse eller anden krænkende behandling af børn.
FN-konvention om børns rettigheder
I 1991 ratificerede Danmark FN-Konventionen af 1989 om Børns Rettigheder. Konventionen indeholder ikke noget specifikt revselsesforbud, men artikel 19 forpligter konventionslandene til at træffe alle passende forholdsregler med henblik på at beskytte børn mod fysisk eller psykisk vold og andre former for overgreb, mens barnet er i forældres eller andres varetægt.
I 1995 opfordrede FN’s komité vedrørende barnets rettigheder Danmark til at træffe yderligere foranstaltninger til effektivt at stoppe volden mod børn, herunder også i hjemmene.
Det Danske Center for Menneskerettigheder har i 1993, med henvisning til Børnekonventionen konstateret, at en afskaffelse af revselsesretten vil være helt i overensstemmelse med Børnekonventionens ordlyd (6)
Argumenter imod en afskaffelse af revselsesretten
- Lovgivningen skal ikke blande sig i familiens privatliv. Forældrene ved bedst selv, hvad der er godt for barnet.
- Det kan være værre for barnet at blive udsat for høj råben og alverdens skældsord, en et hurtigt slag, der ikke giver mén.
- Det er en udbredt opdragelsesmetode verden over, som kun få har taget skade af.
- Børn har brug for grænser, og de sættes bedst ved brug af korporlig afstraffelse.
- Nogle børn vil blive sat i den ubehagelige situation, at skulle angive deres egne forældre.
- En afskaffelse af revselsesretten vil gøre det strafbart at irettesætte sit barn, skælde sit barn ud, ruske i sit barn, tage barnet hårdt i armen eller i kraven, lade barnet være på sit værelse resten af dagen eller sende barnet i seng uden aftensmad, hvilket kan være svært at undgå i en opdragelsessituation.
- Der vil opstå en masse falske anklager, f.eks. hvis et barn bliver sur på sine forældre.
Argumenter for en afskaffelse af revselsesretten
- Korporlig afstraffelse virker ikke i længden.
- Vold mod børn kan give alvorlige skader og mén, fysisk såvel som psykisk.
- Vold mod børn lærer børnene at løse konflikter ved hjælp af vold, i stedet for at diskutere og argumentere sig frem til en løsning.
- Vold ødelægger fortrolighedsforholdet mellem barnet og den voksne.
- Volden fører let til en undertrykt frustration, der risikerer at komme til fuld udtryk i puberteten, og dermed give barnet endnu flere problemer.
- Da balderne er erogene zoner, kan smæk give seksuelle frustrationer, fordi sex i såfald bliver forbundet med noget smertefuldt.
Videre læsning
Under videre læsning henvises til enkelte konkrete dokumenter som for eksempel én artikel eller én bog. Der kan være henvisninger til dokumenter i både trykt og elektronisk form. Dokumenterne er kvalitativt udvalgt som de mest relevante efter research og søgning i danske såvel som internationale databaser samt søgning på Internettet.
FN:s Konvention om Barnets Rettigheder. De Forenede Nationer, 1989. Children's Rights Across the World. Fuldtekst, dansk tekst.
Den fulde ordlyd af FNs Børnekonvention på dansk.
Kongstad, Annalise: Grænser for revselse - om retssystemets behandling af vold mod børn / Annalise Kongstad, Beth Grothe Nielsen. - Forlaget SOCPOL. - 1984. 118 sider.
En undersøgelse af forældres vold mod deres børn, og i hvor høj grad straffeloven dækker dette område. Straffelovsbestemmelserne er gengivet i et tillæg bag i bogen, hvor der også er en litteraturliste. Med forord af Preben Wilhelm.
Krarup, Søren: Kampen om revselsesretten - et stykke åndshistorie - og en advarsel. - Forældrenes Børnekommission. 1985. 15 sider.
Tanker gjort i forbindelse med forfatterens deltagelse i en bytings-udsendelse i fjernsynet i 1976, hvor han blev bedt om at være advokat i en debat om vold mod børn, og hvor en ophævelse af revselsesretten blev diskuteret.
Vestergaard, Jørn: Ret til omsorg, tryghed og respekt. - Cekvinanyt. - 1996, nr. 2, side 14-18.
Lic. jur. og lektor i strafferet ved Det juridiske Fakultet ved Københavns Universitet gennemgår de historiske forhold bag revselsesretten, samt fortæller en række cases, der beskriver hvad forældre har gjort ved deres børn, samt hvad retten efterfølgende har gjort ved forældrene.
Kilder
- Nej til bank. - Børnerådet. - 1997. 23 sider.
- Lov om ændring af lov om forældremyndighed og samvær (Afskaffelse af revselsesretten). Lov nr. 416 af 10/06/1997.
- Peters, John: Slut med lovlige bank. - Børn & Unge. Årg. 28, nr. 23 (1997), side 7-9.
- Mikkelsen, Kári: Forbudt at slå sine børn. - Berlingske Tidende. - 1997-05-29.
- Familieret. - Jurist- og økonomiforbundets Forlag.
- Nej til bank - en høring om revselsesretten. Børn i tiden. - Årg. 91, nr. 2 (1996), side 19-27.